Margrit Jans Olsson. Foto. Jonas Neuman/Sveriges Radio
Margrit Jans Olsson brukar träna på gymmet varje vecka - nu ligger hon på lasarettet och måste ha stöd för att gå. Foto. Jonas Neuman/Sveriges Radio

Margrit, 88, fick en spricka i bäckenet efter dålig sandning

3:17 min

88-åriga Margrit Jans Olsson i Visby ligger på lasarettet efter att hon halkade omkull på is. Hon tycker att parkeringar borde sandas bättre.

Förra veckan skulle Margrit Jans Olsson som bor i lägenhet hos Gotlandshem i Visby åka och handla. På väg till bilen skulle hon slänga soporna - och halkade på is under snön på parkeringen, trots broddar på stövlarna.

- Benen gled iväg och där låg jag på isen. Parkeringsplatsen var alldeles blank av is, berättar hon.

Ändå åkte hon till affären, men där blev smärtorna för svåra och hon bad en av döttrarna om hjälp hem. Så småningom blev det ambulans till lasarettet, där de konstaterade att hon fått en spricka i bäckenet.

- Annars mår jag ganska bra, men benet gör ju väldigt ont. Jag måste ha en gåstol. Och så småningom när jag ska hem behöver jag en rullator och alla möjliga hjälpmedel, och det har jag ju inte behövt förr, säger Margrit Jans Olsson

Att hon ändå klarade fallet så bra tror hon beror på att hon tränar på gym varje vecka.

Gotlandshems marknadschef Arild Kleven beklagar det som hänt och säger till P4 Gotland att det är svårt att klara av snöröjningen när det kommer mycket snö som det gjorde för en vecka sedan, och det är särskilt svårt på parkeringar där det ofta står bilar även på dagarna.

Det har Margrit Jans Olsson förståelse för, men eftersom hon bor i en 65+ lägenhet hos Gotlandshem tycker hon att parkeringen där borde sandas bättre.

- Vi är så stolta på Gotland att vi inte strör nåt salt, men sand tycker jag kan man ju strö ett ordentligt lager, säger hon.

Enligt Arild Kleven är 65+ helt vanliga lägenheter som ligger i markplan nära parkeringen så att äldre som har svårt att gå ska kunna bo kvar så länge som möjligt. Men de gör inget särskilt i området omkring. Efter nyheterna 8.30 kommer Arild Kleven till studion och förklarar mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista