Polisavspärrning. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Polisavspärrning. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Mildrad dom för knivhot mot polis på Terra Nova

Den man som dömdes av Gotlands tingsrätt för mordförsök, efter att han attackerade en polis med kniv i en lägenhet på Terra Nova i augusti, får sin dom mildrad av hovrätten.

I augusti kallades polis till en lägenhet på Terra Nova i Visby. När en polis gick in i lägenheten sprang den 23-årige mannen ut i köket och hämtade en kniv och sprang sen mot polisen, men attacken avvärjdes med pepparsprej.

Hovrätten konstaterar av flera som vittnade i tingsrätten inte såg vad som hände - det var bara den dömde knivmannen, den hotade polisen och en flicka i lägenheten som såg det. Där litar domstolen på polisens uppgifter om att mannen kom rusande med kniv i handen.

Däremot tror inte hovrätten att mannen faktiskt tänkte försöka döda polisen med kniven. Domen ändras alltså från mordförsök till hot mot tjänsteman och skadeståndet mannen ska betala till polisen sänks från 125.000 kronor till 10.000.

Däremot sänks inte straffet - mannen döms fortfarande till sluten psykiatrisk vård eftersom han lider av en allvarlig psykisk störning.

Efter händelserna i lägenheten flydde genom ett fönster, men upptäcktes senare av polis. Då högg han sig själv i bröstet med kniv, tills polisen sköt honom i benet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista