Kappelshamns hamn. Flygfoto: Gunnar Britse
Kappelshamns hamn. Flygfoto: Gunnar Britse

Rederi AB Gotland vill ha samråd på norra Gotland om Kappelshamns hamn

Håkan Johansson: Vi vill exploatera, utveckla hamnen
10 min

Exploatera hamnen, utveckla hamnen, skapa nya arbetstillfällen. Så förklarar Gotlandsbolagets vd vad rederiet vill med Kappelshamns hamn - om de får köpa.

Rederi AB Gotland - Gotlandsbolaget - har ett fortsatt stort intresse av att få köpa hamnen i Kappelshamn av Region Gotland.

- Vi ser ett väldigt starkt behov av en reservhamn för att klara försörjningen av Gotland. Vi ser också möjligheten att utveckla Kappelshamns hamn och vill genom ett samråd på norra Gotland hitta bra möjligheter att exploatera hamnen, att utveckla hamnen och skapa nya arbetstillfällen, säger Håkan Johansson vd för Rederi AB Gotland.

Försvaret är positivt till att rederiet får köpa av regionen, i så fall tänker Försvarsmakten utveckla ett avtal med rederiet om tillträde till hamnen.

"Försvarsmakten avser i dagsläget inte avsätta resurser för att finansiera en utveckling av Kappelshamns hamn, men ställer sig positiv till att ägandet av hamnen övergår i Reder Ab Gotlands ägo eftersom den senasre avser ebjujda Försvarsmakten tillträde till hamnen", som det står i svaret som Region Gotland fick på frågan om det fanns intresse i fastigheten Gotland Hangvar Flenvike 1:91 - alltså hamnen.

För somliga är det en gåta att Försvarsmakten är beredd att "sätta sig i knät" på ett privat rederi i en så viktig fråga som att få tillgång till en hamn för att kunna "basera sjöstridskrafter och amfibieförband" på Gotland. Kommendör Fredrik Palmquist inom flottan är stabschef till marinchefen och förklarar så här varför Försvarsmakten avstått från att bjuda - trots att det är en intressant hamn för Försvaret.

- Vi ser inte, med nuvarande hotbild, att vi kommer att ha en permanent närvaro på Gotland med marina stridskrafter. Vi ett behov av att kunna ha en fast punkt, från tid till annan, men det blir för dyrt att stå som ägare till hamnen, förklarar Palmquist Försvarets drag att hellre hyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".