Gothemsgården. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Gothemsgårdens skylt. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Bakgrund: Historien om Gothemsgården

Första gången P4 Gotland berättade om Gothemsgårdens slakteri var 2011, då grundaren själv berättade i radion om planerna på ett småskaligt slakteri.

Nåt halvår senare var planerna lite mer konkreta - 15-20 personer skulle få jobb på slakteriet som skulle slakta nöt och lamm, och LRF:s dåvarande ordförande på ön välkomnade att slakteriet i Visby skulle få konkurrens.

Till sommaren 2012 var verksamheten igång - och ökade. De slaktade 3-4 dagar i veckan och räknade med att vara igång 5 dagar i veckan till hösten och tills dess räknade de också med att vara KRAV-certifierade

I början av 2013 var beskedet att det gick bra - bättre än prognoserna, och nu siktade de mot att växa och bli 20-25 anställda. Enligt slakteriet själva var intresset bland uppfödarna stort för att leverera djur, eftersom de tas emot på ett bra sätt på ett småskaligt slakteri och så betalade de bra för djuren.

Till hösten 2013 kom beskedet att Gotlands ekologiska Ab - en sammanslutning av ekoproducenter ville ta över slakteriet. Den affären slutade i en tvist där båda parter kräver varandra på miljonbelopp. ekoproducenterna för att de inte fått betalt för djuren de sålt - och slakteriet krävde skadestånd för att övertagandet aldrig gick igenom.

I samma veva börjar turerna kring brister i Gothemsgårdens slakteri - Livsmedelsverket hittade rester av avföring på var fjärde slaktkropp vid en inspektion, det fanns inte hetvatten att göra rent utrustning med, personalen kunde inte tvätta händerna och steriliseringsutrustningen var inte inkopplad. Livsmedelsverket krävde tiotusentals kronor i böter per månad för att bristerna inte åtgärdats.

Slakteriets ägare var för upptagen för att kommentera bristerna, men senare våren 2014 avfärdade han kritiken.

Nu började vi också rapportera om att övertagandet kärvade. Och framåt sommaren hotade Livsmedelsverket med att stänga Gothemsgården och förbjuda både slakt och styckning - men då presenterade ägaren ett åtgärdsprogram. Och resultatet blev att Livsmedelsverket backade, och gav klartecken till fortsatt verksamhet i Gothem.

Men för knappt ett år sen var det dags igen, Livsmedelsverket hotade med böter igen på grund av återkommande stora brister, rapporterade tidningen Land Lantbruk. Från Gothemsgården sa de att det hela var ett missförstånd - men att de fått reda på vad som gällde.

Samtidigt stämde bönderna som levererat djur till Gothemsgården slakteriet på 4,6 miljoner kronor för att de inte fått betalt.

En koll med jordbruksverket i dag 26 januari 2016 visar att Gothemsgården upphörde med slakt i slutet av februari i fjol, i samband med tvisten.

Det var också då som personalen blev uppsagd, och företagets ändrade inriktning nu skulle man köpa och förädla kött.

Ägarna gjorde ett nytt försök att sälja slakteriet under våren 2015 - i fredags begärde de sig själva i konkurs.

25 januari 2016 började Aftonbladet rapportera om omfattande köttfusk - Gothemsgården och ett annat bolag med samma ägare hade enligt uppgift köpt in utländskt kött och sålt det vidare som svenskt KRAV-kött.

Några gotländska djur har inte slaktats i Gothem sedan vecka 9 2015.

Verksamheten på Gotland upphörde i somras, sedan dess har all packning skett i Stockholm, Gotland Kött & Deli fick också styck- och slakttillstånd i Stockholm. Vid en inspektion upptäckte Stockholms miljö- och hälsoskydd att även Gothemsgården var verksamma i samma lokaler - utan tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista