Gothemsgården. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Gothemsgården har miljoner i skulder

1:09 min

Gothemsgården, som utreds för misstänkt köttfusk för att ha blandat in utländskt kött och sålt det som svenskt, har i nuläget sex miljoner i skulder. Enligt konkursförvaltaren kan det röra sig om ännu mer.

P4 Gotlands rapportering om Gothemsgården

I fredags försattes bolagen Gothemsgården och Gotland Kött & Deli i konkurs. De misstänks nu för att ha sålt hundratals ton kött som spritts över Sverige som kravmärkt svenskt kött, men som i själva verket varit uppblandad med utländsk kött.

P4 Gotland har pratat med Erik Andreasson på advokatbyrån DLA Nordic som sköter konkursen. Han säger att de har haft ett möte med ägarna till båda bolagen. Ägarna är ett par som bor i Bromma i Stockholm och båda bolagen är registrerade på deras hemadress.

Konkursförvaltaren går nu igenom skulder och tillgångar i bolagen och tre anställda ska sägas upp.

De kända skulderna är i nuläget sex miljoner kronor men beloppet kan hamna på runt tio miljoner kronor. Det beror på om det dyker upp ytterligare fordringar mot bolaget och hur tvisten med Gotlands ekologiska går. Enligt Erik Andreasson är tvisten en av förklaringarna till konkursen.

Paret som driver bolagen har i sina deklarationer båda uppgett en taxerad inkomst på noll kronor för 2014.

Samtidigt har deras andra bolag också gått med förlust de senaste åren. Ett av aktiebolagen hade en förlust på nära åtta miljoner kronor 2013.

Vd:n för Gothemsgården har också varit med om en konkurs tidigare. För sju år sen gick ett cateringföretag på västkusten, som han drev, i konkurs.

Vi har utan framgång sökt paret som driver bolagen.

Bakgrund: Historien om Gothemsgården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista