Flyktingbarn i lekrummet i Fårösund. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Uppemot 250 flyktingar till Fårösund

1:51 min

Ett nytt flyktingboende i Fårösund kan snart bli klart, genom företaget Care Im, som sedan i höstas hyr två kaserner och gamla sjukan på det tidigare KA 3-området, och som nu renoverar fastigheterna.


Staffan Lindborg vid företaget berättar att de sedan i höstas har avtal med Migrationsverket, men inte förrän nu kan det bli aktuellt att ta emot asylboende.

Det är i två gamla kaserner och gamla sjukan på det tidigare militärområdet som mellan 200 - 250 personer kan få plats. Just nu renoveras husen med 86 rum men innan några kan flytta in måste Migrationsverket ha godkänt fastigheterna.

Staffan Lindborg räknar med att de första ska kunna flytta in i slutet av mars månad.

I Fårösund finns en oro för att det kan bli för många asylsökande i samhället - som ju redan idag har tagit emot många- men Staffan Lindborg tror inte att det ska bli några problem.

-Vi har asylboende även i Årjäng i Värmland, som inte heller det är en stor ort - och det fungerar oftast utan problem säger Staffan Lindborg.

Boendet kommer att ha eget kök och runt 15 personer kan få jobb enligt Staffan Lindborg på företaget Care IM.

Magnus Bandholz som bor i Fårösund säger att många boende är oroliga för att de som kommer inte kan bli mottagna på ett bra sätt och att Fårösund inte klarar av fler. Han säger också att samhället i så fall måste få tillbaka samhällsfunktioner som vårdcentral mm.

Däremot tror han inte att de asylsökande kommer att stanna kvar i trakten om de får uppehållstillstånd, utan söka sig till platser där de har släktingar och vänner.

Migrationsverkets chef Mikael Landberg vill inte kommentera uppgifterna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista