Viktoria Björklund. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
1 av 3
Viktoria Björklund. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Theresa Bagge. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
2 av 3
Theresa Bagge. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Helen Coughlin Sjögren, fritidsledare. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
3 av 3
Helen Coughlin Sjögren, fritidsledare. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Tjejer känner sig trygga på ungdomsgården i Fårösund

1:49 min

För två veckor sen polisanmäldes två händelser om sexuellt ofredande på ungdomsgården i Fårösund. Det orsakade oro bland föräldrar och ungdomar som är där. Men de tjejer P4 Gotland har träffat på ungdomsgården känner sig trygga där nu.

– I början var det lite oroligt här. Men nu är det som vanligt att alla är ganska glada, en bra stämning. Jag tycker det har skötts bra och att ledarna har jobbat på det och sett till att vi tycker det är tryggt här och sett till att vi har det bra, säger Theresa Bagge.

– Vi har pratat jättemycket om det och vi förstår de som blev drabbade. Vi hoppas att det inte händer igen, säger Viktoria Björklund.

Hur har ni pratat om det?

– De sa precis vad som hände och sa hur de ska lösa det och hur tryggheten skulle komma tillbaka.

Har tryggheten kommit tillbaka?

– Ja, det känns precis som vanligt om inte bättre nu. Man har kommit närmare varandra på nåt vis, säger Viktoria Björklund.

På ungdomsgården spelar de biljard, lyssnar på musik och umgås.

Nu är det två veckor sen två händelser polisanmäldes som sexuellt ofredande.

En förundersökning har lagts ned för att det enligt åklagaren inte handlade om något brott.

Men den andra förundersökningen pågår fortfarande. Enligt anmälan höll killar fast en tjej på dansgolvet och tafsade på henne.

Fritidsledaren Helen Coughlin Sjögren säger att det då var oroligt på ungdomsgården men att oron har lagt sig.

– Här på gården är det ganska lugnt. Vi har ett ganska trevligt klimat och ungdomarna kommer ju hit, trots allt. Det är jätteskönt att vi inte har tappat allihopa utan att de faktiskt väljer att komma hit ändå.

Det fritidsledarna bland annat har gjort är att prata mer och vara mer med ungdomarna i de olika rummen i de stora lokalerna. De ska också bli fler som jobbar här.

– För det första kommer vi att öka personalstyrkan och vi har lärt oss att ställa andra frågor, säger fritidsledaren Helen Coughlin Sjögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista