Rasmus Bäckström. Foto: Mika Koskelainen / Sveriges Radio P4 Gotland
Rasmus Bäckström. Foto: Mika Koskelainen / Sveriges Radio P4 Gotland
Gothemsgården

Skandal förvånar inte gotlänning som arbetar för EU mot matfusk

Rasmus Bäckström: Att det upptäcks är väldigt bra.
4:14 min

Gothemsgårdens misstänkta fusk, där utländskt kött sålts som lokalproducerat och KRAV-märkt kött, har uppmärksammats på EU-nivå.

Gotlänningen Rasmus Bäckström är politisk handläggare hos EU-parlamentarikern Anna-Maria Corazza Bildt berättar att man redan talar om fusket i Bryssel.

- Det är ju inte alls bra, framför allt inte för varumärket Gotland. Men jag är inte förvånad, säger han.

Bland annat har han tidigare jobbat mycket med hästkötts-skandalen där kött från hästar såldes som nötkött, bland annat i lasagne.

- Det är varor som inte nödvändigtvis är farliga för hälsan. Men det är bedrägeri, säger Rasmus Bäckström.

Sen dess har det hänt ganska mycket, och det finns lagstiftning och fusket är olagligt.

- Det som inte har fungerat och som inte fungerade är kontrollen, säger han.

Det är svårt att upptäcka dem som medvetet fuskar. Tidigare var det mycket svårare att upptäcka när myndigheter bara letade efter hälsofarlig mat.

- Det man har nu är en speciell enhet på Livsmedelsverket. Tidigare låg ansvaret på kommunal nivå, säger Rasmus Bäckström.

Men även om livsmedelsinspektörer rapporterar om fusk som upptäcks så får det sällan konsekvenser.

- Det som är viktigt i Sverige är att polis och åklagare kan börja prioritera brotten. Det är väldigt få som leder till åtal och fällande domar, säger han.

Vad är problemet?

- Kontrollen måste bli bättre. Det handlar om resurser. Det är ett problem, jag tror vi måste ha mer avskräckande straff, säger Rasmus Bäckström.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".