Slitebadens hotell. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Sliteborna fick veta vad som händer med Slitebadens hotell

4:09 min

Clas Dahlén som köpt hotell Slitebaden berättar nu att det blir boende för unga flyktingar. Att beskedet dröjt beror på Migrationsverkets sekretess.

Clas Dahlén som nyligen köpt anrika Slitebadens hotell presenterade sig själv och sin planerade verksamhet där för Sliteborna vid ett frukostmöte. Han har nu avtal med Region Gotland om att ta emot 25 ensamkommande flyktingbarn.

- Vår förhoppning är att sätta igång så fort som möjligt, alla förberedelser är klara, säger han.

Gränskontrollerna och vinterkylan gör att det kommer färre flyktingar just nu, men Clas Dahlén räknar med att flyktingströmmen ökar till våren igen.

Den enda kommentaren som kom vid mötet var att "Varför berättade du inte det här för tre veckor sedan?"

- När man jobbar med de här frågorna är man belagd med sträng sekretess av staten och Migrationsverket, säger Clas Dahlén.

Han äger sen tidigare även Fröjelgården där det är asylboende för ett hundratal personer, varav drygt 40 barn. Det boendet ligger enskilt utan kommunikationer - i Slite är det tvärtom.

- Slite har ju en enorm infrastruktur, som gör det väldigt lämpligt som asylboende - speciellt om man jobbar med ensamkommande barn, säger han.

Clas Dahlén presenterar sig själv som en person som vill arbeta med integration, inte förvaring, och säger att han som företagare ser det här som en stor möjlighet för Gotland, för här kommer ju människor som är jurister och sömmerskor, läkare och frisörer, och som inte vill annat än att jobba.

Och så här sa ett par som var på mötet efteråt.

- Nånting måste vi ju hjälpa till med, säger Kenneth Karlström.

- Det kan säkert bli bra om det sköts bra, säger Gunnel Lövkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista