Övergrepp på vårdboende rapporterades inte vidare

Ansvariga för ett gotländskt HVB-hem har gjort en lex Sarah-anmälan om en händelse, där det fanns en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande. Detta efter misstanke om någon form av övergrepp.

Från HVB-hemmet, där ungdomar mellan 15 och 20 år får vård och boende, har det gjorts en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. De har enligt anmälan frångått gällande rutiner och försummat att kontakta vårdnadshavare och placerande socialtjänst, omgående, efter att de fattat misstankar om att något inte stod rätt till.

Anmälan gäller misstanke om att någon form av övergrepp förekommit mellan placerade på hemmet. Att de misstänkta övergreppen inte rapporterades vidare till vårdnadshavare och socialtjänst, kan ha lett till att eventuella insatser fördröjts och i så fall orsakat psykiskt lidande.

Det handlar om samma boende som nyligen hade ett misstänkt fall av sexuella övergrepp mellan en i personalen och en boende. IVO avslutade den utredningen efter att ha konstaterat att boendet utrett händelsen. Bristande rutiner var en förklaring, till exempel att boendet inte kontrollerat bakgrunden på den anställde, som nu inte längre jobbar kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista