Hamnen i Kappelshamn. Foto: Henrik  Wallenius/Sveriges Radio
Hamnen i Kappelshamn. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Utredning förutsatte köp av Kappelshamns hamn

Regionrådet övertygad att Försvaret skulle köpa
2:18 min

Fortifikationsverkets utredning om Kappelshamns hamn förutsatte att verket köpte och genomförde nödvändiga investeringar. Ändå tackade Försvaret nej, vilket förvånade regionrådet Björn Jansson (S).

- Ja den tyder ju på att de vill ha en långsiktig lösning och att de själva skall äga, det är den bild jag får av utredningen, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson.

Björn Jansson har inte tidigare sett den utredning från Fortifikationsverket som P4 Gotland visar honom. I själva avstampet i utredningen - i förutsättningarna - görs det klart att "eftersom Försvarsmakten efterfrågar en långsiktig hyresbedömning (minst 10 år) förutsätts att Fortifikationsverket kommer att köpa hamnen och genomföra nödvändiga investeringar". Resonemanget bygger på tidigare erfarenheter av att hyra. Det riskerar att bara vara lönsamt på kort sikt.

I Fortifikationsverkets slutrapport till Försvarsmakten står det: "För långsiktiga lokalbehov har det alltid visat sig vara mer värdefullt att ha full rådighet över fastigheten och inte sitta fast i ett hyresförhållande med en privat fastighetsägare vars intressen inte alltid överensstämmer med Försvarsmaktens".

Ord i den rapport om Kappelshamns hamn, som skulle ligga till grund för Försvarsmaktens beslut att köpa hamnen eller inte.

Men det besked som Försvarsmakten ger Region Gotland, med den här rapporten som grund, är att inte lägga något anbud på Kappelshamns hamn.

- Jag tyckte det var anmärkningsvärt, jag hade trott att de skulle köpa den. Det var jag ganska övertygad om, säger Björn Jansson (S).

Som vi berättat ansåg Försvaret att ett köp skulle bli för dyrt. Eller - kanske inte själva köpet, för i den kostnadsbedömning som

Fortifikationsverket gjort, tas "fastighetsförvärvet" upp till 1 500 000:- Det är rustandet av området för Försvarsmaktens behov som kostar; 51 miljoner är den beräknade anskaffningsavgiften, som tycks ha fått Försvaret att rygga och tacka nej och istället uttala sig positivt till att regionen skulle sälja till Rederi AB Gotland.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson har tänkt två saker: 1. Det häpnadsväckande att staten, som hade tjing på direktköp av en hamn på Gotland, sade nej. 2. Det konstiga i att Försvarsmakten dessutom pekar ut vem som borde få köpa - som om Försvaret inte kände till lagen om offentlig upphandling.

- Konstigt. Det är märkligt egentligen. De vet att vi lyder under upphandlingsregler och egentligen måste gå ut med det här, säger Björn Jansson och förklarar att det bara var till Försvaret det hade kunnat bli tal om en direktförsäljning.

Efter att försvaret avstod från att lägga bud är det nu offentlig upphandling som gäller. Inom kort annonserar Region Gotland ut hamnen "brett", enligt tidigare uttalanden från regionens exploateringsstrateg Anders Lindholm.

Översten Lars Träff på försvarsmaktens högkvarter tycker att det var olyckligt att peka ut en privat aktör som Gotlandsbolaget som köpare av Kappelshamns hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".