Lunchtallrik. Foto: Jonas Neuman / SR Gotland
Arkivfoto: Jonas Neuman / Sveriges Radio

Restaurang anmäld till åklagare för dålig mathantering

Gotlands miljö- och hälsoskyddsnämnd har gjort en anmälan till åklagare mot en restaurang och dess innehavare för brott mot livsmedelslagen.

Uppdaterat: Felen åtgärdade - ingen fara att äta där, säger livsmedelsinspektören

I sin anmälan skriver tf förvaltningschef Per Lindskog tillsammans med livsmedelsinspektören Daniel Oskarsson att orsaken till beslutet är "klara brister kring nedkylningsförfarandet. Övervakningen gällande tid och temperatur skedde inte, samt att varma och kalla livsmedel ställdes sida vid sida. Verksamheten kunde inte redogöra för att nedkylningen skedde på ett säkert sätt."

Detta beteende är enligt miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning en allvarlig överträdelse av livsmedelslagens bestämmelser om utfärdat förbud för handhavande. Nedkylning är ett moment som är förknippat med hög risk och har stor påverkan på livsmedlets slutgiltiga kvalitet, ett bristfälligt förfarande kan medföra att konsumenter utsätts för allvarliga hälsorisker.

Trots att miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade att restaurangen inte får kyla varm mat på det sätt de gör och inte tina frysta livsmedel i rumstemperatur, har restaurangen fortsatt som tidigare.

Vid inspektionen som ledde till förbudet tinades frusen kyckling i varmvatten i diskho och låg sedan framme trots att den då var 18 grader varm.

Vid ett nästa inspektion i december pågick den felaktiga hanteringen - trots förbud från nämnden.

Och restaurangen hade brister redan vid inspektion i september 2014. Trots inspektioner i mars 2015, två gånger i september och sedan både november och december har restaurangen fortsatt att hantera maten på ett sätt som innebär ett allvarligt brott mot livsmedelslagen.

För att få stopp på den felaktiga mathanteringen som utsätter matgästerna för allvarliga hälsorisker, har Region Gotland nu gjort en åtalsanmälan mot en restaurang i Visby.

Vid första besöket i september förvarades mat i plastpåsar som inte var godkända.

Spis, lådor och redskap var smutsiga, fläkten var smutsig, tunnor med ris och mjöl var smutsiga och stod direkt på golvet.

Mat varmhölls vid en så låg temperatur som 35 grader och det skedde under 3,5 timme, med stor risk för att bakterier börjar växt.

Personalen använde inte hårskydd, och så de redan påpekade bristerna i kylning och upptining - något som även hanterades på fel sätt vid inspektion i mars 2015.

Den anmälda restaurangen är för närvarande stängd.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista