Kappelshamns hamn. Flygfoto: Gunnar Britse
Kappelshamns hamn. Flygfoto: Gunnar Britse

Överste: Olyckligt peka ut rederiet som köpare

"Vi behöver tillfällig kajplats"
2:56 min

Översten Lars Träff på försvarsmaktens högkvarter tycker att det var olyckligt att peka ut Gotlandsbolaget som köpare av Kappelshamns hamn.

Överste Lars Träff som är chef på produktionsledningens infrastrukturavdelning på Högkvarteret har svårt att uttala sig om vad som låg bakom att Försvaret ställde sig positivt till att Rederi AB Gotland skulle få köpa. Lars Träff säger att han inte varit med i beredningen av just det.

Fortifikationsverkets utredning om Kappelshamns hamn förutsatte att verket köpte och genomförde nödvändiga investeringar.

Försvaret har framhållit den lösningen i ägarfrågan, både i sitt besked till Region Gotland, då det meddelades att Försvarsmakten inte skulle lägga något bud på hamnen. Och på ett möte på länsstyrelsen i höstas på ett möte om "reservhamn". Där deltog bland andra rederirepresentanter, företrädare för Region Gotland och Försvarsmakten.

Lars Träff tycker att det var ett olyckligt utpekande av en privat aktör från Försvarets sida, men att det finns många andra exempel på att Försvaret samarbetar med privata aktörer, via Fortifikationsverket.

Försvarsmakten avstod från att lägga bud, efter att Fortifikationsverket presenterat en rapport om vilken den årliga kostnaden skulle bli för Försvarsmakten om Fortifikationsverket köpte hamnen och gjorde de nödvändiga investeringarna för Försvarets behov.

Den totala anskaffningsavgiften på 51 miljoner skulle ha gett en årlig kostnad på 2,7 miljoner det första året, för att sedan sjunka i takt med avskrivningarna. Om ytterligare satsningar hade gjort på att förlänga vågbrytaren och förlänga kajen hade det gett en ytterligare kostnad på 1,6 miljoner om året.

Men Lars Träff säger att utgångspunkten nu är att "fasta kostnader skall omvandlas till operativ effekt". Då var det en avvägning som gjordes; att inte köpa, inte ta på sig långsiktiga kostnader, utan istället hyra tillfällig kajplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".