En fiskebåt på väg in i Ronehamn. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 2
En fiskebåt på väg in i Ronehamn. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Forskaren Jonas Hentati Sundberg kliver ner 11 meter till den konstgjorda holken för att studera sillgrisslorna på 10 centimeters avstånd. Foto Johan Hellström Sveriges Radio
2 av 2
Forskaren Jonas Hentati Sundberg på väg ner i forskarnas fågelholk på Stora Karlsö. Foto Johan Hellström Sveriges Radio

Krångliga fiskeregler hindrar hållbart fiske

2:09 min

Fiskeripolitiken, och det omfattande regelverket kring yrkesfisket, utgör ofta ett hinder för ett hållbart fiske,  menar den gotländske forskaren Jonas Hentati Sundberg, som studerat fisket i Östersjön.

I sin avhandling, som han nyligen la fram vid Stockholms universitet, utvecklar Jonas Hentati Sundberg sina tankar:

– Väldigt många av de problem vi har i fisket i dag, är väldigt mycket skapade av den fiskepolitik som man hade på 70-, 80- och 90-talet, som handlade om att ge en massa subventioner till fiskeindustrin, för att bygga upp den här starka fiskeflottan. Och sen skapade det en överkapacitet i fiskeflottan och i dag försöker man hantera det genom alla de här detaljregleringarna. Politiken har varit skadlig på det sättet.

För att försöka lösa problemet med en alldeles för stor fiskeflotta som fiskar på alldeles för små fiskbestånd, har regelverket kring yrkesfisket, blivit allt mer omfattande. Men målet - ett hållbart fiske på livskraftiga bestånd - är fortfarande långt borta.

– Och då är frågan, nu när vi har så himla mycket politik – kan politiken i sig vara en del av att vi har de här problemen?

Ett resultat av det omfattande och svåröverskådliga regelverket, säger Jonas Hentati Sundberg, är att fisket blivit allt mer specialiserat och ensidigt. Att fiska efter olika arter, anpassat efter säsong och tillgång på fisk, är nästan inte möjligt längre. Vilket slagit hårt mot det småskaliga, kustnära fisket, och minskat flexibiliteten i fiskeflottan.

– Det blir mer och mer regleringar som staplas på varandra och man driver också mot vissa typer av fisken. Man förbjuder kombinationen av torskfiske och strömmingsfiske, till exempel, man måste satsa på det ena eller det andra.

För att bryta den negativa utvecklingen menar Jonas Hentati Sundberg att yrkesfiskarna själva måste ges ett större ansvar. Myndigheterna kan sätta ramarna och besluta vilka mål som ska uppnås - men sen är det upp till fiskarna att lösa uppgiften.

– Det finns flera exempel på hur det här har genomförts, även i Sverige. Det kallas för samförvaltning ibland.

Att helt avskaffa regleringarna kommer inte att lösa problemet, tror Jonas Hentati Sundberg, däremot måste fiskarna involveras mer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista