Kappelshamns hamn. Flygfoto: Gunnar Britse
Kappelshamns hamn. Flygfoto: Gunnar Britse

Kappelshamns hamn blir riksdagsfråga

2:20 min

Allan Widman, ordförande i Försvarsutskottet har, efter P4 Gotlands rapportering, ställt en fråga till försvarsministern om Kappelshamn och möjligheten till basering för örlogsfartyg.

Allan Widman, som är liberal ordförande i Försvarsutskottet, har reagerat på det faktum att Försvarsmakten avstod från att köpa Kappelshamns hamn av Region Gotland. Hamnen går därför inom kort ut på öppen försäljning.

I frågan till den socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvist påpekar Widman att det inriktningsbeslut som riksdagen fattade under 2015 ju innebar att den militära närvaron på Gotland skulle öka.

Allan Widman anser att det är "synnerligen besvärande att det i rådande omvärldsläge saknas tillfälliga baseringsmöjligheter för örlogsfartyg på Gotland".

Widman undrar vad försvarsministern är beredd att göra för att det åter skall finnas baseringsmöjligheter för sjöstridskrafter på Gotland.

För Allan Widman påminner om historien; att Försvarsmakten lämnade Fårösund sommaren 2012. Under några år har marinen planerat för en etablering i Slite hamn, intill Kustbevakningen, skriver Widman, som också följt att planerna ändrats till att gälla Kappelshamn.

I frågan till Försvarsministern formulerar sig Widman att: "I dagarna framkom dock att inte heller det alternativet passade. Vilka planer som nu gäller är okänt".

Allan Widman vill nu alltså veta hur försvarsministern ser på de framtida möjligheterna till tillfälliga baseringar i hamn på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista