Nya hyreslägenheter i gamla kommunhus
Hyreslägenheter Visby innerstad. Arkivfoto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Dömd för bluffuthyrning under Almedalsveckan

Villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst blev efterspelet för en man i 40-årsåldern som lurade till sig 130 000 kronor på bluffuthyrning 2014.

Mannen berättade själv för Gotlands tingsrätt att han hade blivit arbetslös när det hände, samtidigt hade han gamla skulder sen flera år hos kronofogden.

Därför annonserade han ut sin lägenhet på blocket.se och svarade även själv på annonser. Totalt hyrde han ut lägenheten till nio olika personer, företag och organisationer, framför allt under Almedalsveckan 2014.

Han fick en del av hyran i förskott, 9.000 eller 18.000 kronor beroende på om de hyrde en eller två veckor. Senare hörde han av sig och sa att de tyvärr inte kunde hyra lägenheten, den skulle renoveras. Han lovade att betala tillbaka pengarna, men gjorde aldrig det.

Pengarna han lurade till sig använde mannen till att spela för. Målet var att vinna så att han kunde betala de gamla moms- och skatteskulder han hade på ungefär 180.000 kronor. Men istället spelade han bort pengarna, och i tingsrätten sa han att det var korkat.

Nu har han jobb igen, berättade han och ska betala tillbaka pengarna han lurade till sig. 

Domaren, lagman Mikael Mellqvist påpekade att mannen dömts för bedrägeri en gång tidigare - och sa att straffet egentligen borde vara tre månaders fängelse. När han frågade om mannen ville ha fängelse eller samhällstjänst blev svaret samhällstjänst, för det är svårt att betala skulderna i fängelset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista