Magnus Hall, Vattenfall
Foto: TT

Vattenfall redovisar brakförlust

Statliga Vattenfall, som är huvudägare i Gotlands Energi AB, redovisar en brakförlust för 2015. Under fjärde kvartalet halverades vinsten.

Vd Magnus Hall beskriver i bokslutet för 2015 situationen för svensk kärnkraft som kritisk, till följd av fortsatt fallande elpriser och en effektskatt.

"De återstående reaktorerna behövs under många år framåt om vi på ett ansvarsfullt och kostnadseffektivt sätt ska kunna övergå till ett helt förnybart energisystem. Även vattenkraften, som ju är basen i vår långsiktiga kraftproduktion, drabbas nu hårt av kombinationen låga elpriser och mycket hög skatt", skriver han i en kommentar.

Vattenfall redovisar vinst före skatt på 2 515 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med vinsten på 5 485 miljoner kronor samma period året före.

Nettoomsättningen föll till 45,5 miljarder kronor, från 48,7 miljarder under fjärde kvartalet 2014.

För helåret redovisar koncernen en förlust på 28,2 miljarder kronor före skatt, bland annat till följd av nedskrivningar på totalt 36,8 miljarder kronor.

"På grund av det negativa resultatet efter skatt föreslår styrelsen - i enlighet med Vattenfalls utdelningspolicy - att ingen utdelning lämnas för 2015", skriver Vattenfall i sin bokslutskommuniké.

Det skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista