Ungdomsgården Puma. Foto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio
Foto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio

Språkfokus och mer personal ska stärka Puma

En extra anställd och en ungdomsgårdsintroduktion är två av de förändringar som personal och förvaltning kommit fram till efter att ungdomsgården Puma hållit stängt i en vecka för att se över verksamheten.

Efter en veckas stängning har nu ungdomsgården Puma slagit upp portarna igen. Sedan stängningen förra måndagen har verksamheten kommit fram till en rad förändringar som ska genomföras.
Det handlar bland annat om att personalstyrkan förstärkts med en heltidstjänst och att avtal har skrivits med en tolkförmedling för att underlätta kommunikationen mellan ungdomar som talar olika språk.
Det kommer också att hållas en ungdomsgårdsintroduktion på alla boenden för ensamkommande flyktingbarn om vad som finns att göra på ungdomsgårdarna och om vilka regler som gäller.

– Det har också tagits initiativ till aktiviteter där det inte spelar någon roll vilket språk ungdomarna pratar - som till exempel dans, konst och musik, säger Björn Alsén som är kultur- och ungdomschef vid Region Gotland.

Han säger att könsfördelningen på ungdomsgården har förändrats den senaste tiden. Tidigare har det varit nästan lika många killar som tjejer, med en liten övervikt på killsidan. Nu är tre fjärdedelar av de besökande ungdomarna killar och en fjärdedel tjejer.

– Det har lett till att personalen ska styra upp speciella aktiviteter som ska vara bara för tjejer, säger Björn Alsén.

Puma har, tillsammans med förvaltningen, också valt att ta in konsulthjälp för handledning och stöd till personalen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista