Jan Hlava. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Jan Hlava. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

EU-medborgare får inte läsa svenska

1:51 min

Rätten att få studera svenska på SFI för den som flyttar till Sverige från ett EU-land tolkas olika av landets kommuner, när EU-rätten och den svenska skollagen krockar.

Hannah Pettersson berättar om sin systers pojkvän från Tjeckien som flyttade till Gotland i somras och som fått nej till att läsa SFI, eftersom han inte är folkbokförd här.

- Hans målsättning har ju varit att lära sig svenska, integreras och börja jobba. Det visade sig svårare än vi trodde. Nu sitter vi bara och väntar i den här processen.

Jan Hlava från Tjeckien och hans gotländska flickvän träffades i Brighton i England, där han arbetat i drygt ett år som vandrarhemschef. De bestämde sig för att flytta till Gotland. Jan trodde då att det skulle gå lika lätt att bli integrerad i Sverige som i England, där han blev folkbokförd utan problem eftersom han kom från ett EU-land.

Men i den svenska lagen står det att man måste kunna försörja sig för att bli folkbokförd, alltså ha arbete först. Eftersom Jan inte kan svenska är det svårt att få jobb.

- Eftersom jag inte kan svenska, är det svårt att få jobb, säger Jan Hlava.

Att studera svenska för invandrare på SFI är därför hans mål, men där tog det stopp, med hänvisning till att skollagen kräver folkbokföring. Så han kämpar på, men känner sig lite besviken.

- Det känns nedslående, för jag rör mig inte riktigt framåt. Jag försöker lära mig svenska på egen hand, men det går långsamt för det är bättre att ha en lärare, säger Jan Hlava.

Men det är inte alla kommuner i Sverige som gör samma bedöming som Gotland. Vissa erbjuder svenska för invandrare på SFI, utan att personen behöver vara folkbokförd och hänvisar då till EU-rätten och den fria rörligheten, vilket Hannah Pettersson tycker är självklart.

- Det blir också ett väldigt stort irritationsmoment, att se kommuner göra olika trots att vi valt gå med i en union som satt en lagstiftning som bör gälla, säger Hannah Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista