Eva Elisdotter
Eva Elisdotter. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Kompetenscentrum vill kunna utbilda fler i svenska

1:51 min

Kompetenscentrum som ansvarar för SFI-undervisningen på Gotland vill kunna erbjuda svenskastudier utan krav på folkbokföring för de som flyttar hit från ett EU-land

En av alla dem som väntar på att få lära sig svenska på SFI, är Jan Hlava från Tjeckien som kom hit i somras för att bo med sin gotländska flickvän. Han försöker söka arbete, men utan kunskaper i svenska är det svårt.

Hoppet nu är att politikerna i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tar beslut som ger honom och alla andra i samma situation möjlighet att studera svenska. Själva lagstiftningen kring det här är nämligen så luddig att det är upp till varje kommun att tolka (skollagen) ifall det krävs folkbokföring för att få läsa svenska eller ifall EU-rätten och den fria rörligheten gäller.

Eva Elisdotter på Kompetenscentrum berättar att de själva också försökt reda ut det hela. Det har gjort att det är upp till varje kommuner som till exempel Gotland hellre sagt nej, än ja på grund av brist på resurser.

Beslutet om vilka som ska få studera svenska för invandrare ska tas i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista