Svenska för invandrare undervisning. Foto: Eleonor Svensson/Sveriges Radio
Foto: Eleonor Svensson/Sveriges Radio Foto: Eleonor Svensson/Sveriges Radio

SKL hoppas någon överklagar nekad SFI till domstol

1:51 min

Frågan om att få studera svenska, SFI, för den som kommer hit från ett EU-land har inte prövats rättsligt i Sverige. Därför gör landets kommuner olika.

Kommunerna vet inte hur de ska agera eftersom den svenska skollagen kan tolkas som att det krävs folkbokföring eller personnummer, samtidigt som EU-rätten är mer generös, förklarar Björn Andersson på Sveriges kommuner och landsting, SKL som får många samtal om det här.

Jan från Tjeckien får inte lära sig svenska på SFI

Björn Andersson som ansvarar för frågor om att läsa svenska för invandrare på Sveriges kommuner och landsting förklarar att i skollagen står det att den som är bosatt i landet ska ha rätt till utbildning och att det ska gälla den som är folkbokförd. Men i lagen står också att man, som EU-medborgare, har rätt till utbildning till följd av EU-rätten.

På utbildningsdepartementet svarar de att det här är så krångligt att de vill att frågan om SFI-studier för EU-medborgare ska utredas av en domstol, för att få klarhet i hur skollagen ska tolkas i förhållande till EU-rätten.

Men för att det här ska kunna prövas rättsligt måste någon först överklaga att den fått nej att gå på SFI. Det hela hamnar sedan hos skolväsendets överklagandenämnd, som ännu inte fått in något överklagande.

Björn Andersson på Sveriges kommuner och landsting hoppas därför att kommunerna upplyser alla dem som får avslag på SFI-undervisning att överklaga beslutet.

För fram till dess kommer frågan om rätten till SFI för EU-medborgare vara olöst, vilket innebär att det tills vidare kommer fortsätta vara upp till varje enskild kommun att tolka den svenska skollagen i förhållande till EU-rätten och den fria rörligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista