Asylsökande. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Pojke tände eld på sig själv efter avslagsbesked

2:12 min

En asylsökande 17-åring försökte ta sitt liv på ett hem på Gotland för ensamkommande flyktingbarn, efter att han fått besked att han inte skulle få stanna i Sverige.

Socialförvaltningen konstaterar i samband med att händelsen anmäls som ett allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg att det fanns en rad brister i Region Gotlands rutiner tiden innan händelsen

- Det är en pojke som efter att ha fått avslag från Migrationsverket blir nedstämd och ledsen. Så försöker han göra ett suicid genom att sätta eld på sig själv. Det är tragiskt att han mått så dåligt, säger Christina Godarve, avdelningschef på Individ- och familjeomsorgen.

Personalen kunde snabbt släcka elden och pojken klarade sig med bara lindriga brännskador. Men flera brister har upptäckts när socialtjänsten och hälso- och sjukvården gått igenom vad som hände tiden innan 17-åringen försökte ta sitt liv.

När pojken fick avslagsbeslutet på sin asylansökan i oktober 2014 ordinerades blev han insatt på antidepressiv medicinering via Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Men personalen på boendet hade inte tillräcklig medicinsk kunskap och saknade ansvar för de boendes mediciner och pojken tog bara läkemedlet ibland.

Behandlingen av pojken har inte följts upp på ett korrekt sätt och vid en träff med läkare på BUP fanns ingen tolk bokad. Dessutom saknades skriftlig information om de antidepressiva medicinerna på pojkens hemspråk. När pojkens psykiska tillstånd försämrades under vintern inväntade personalen att 17-åringens kontaktperson skulle komma tillbaka från semester och pojken hann då göra ett självmordsförsök.

- Där måste vi snabba upp, då måste någon annan gå in och ta det ansvaret, säger Christina Godarve.

Christina Godarve att den allvarligaste bristen är att socialtjänsten inte får information om när någon får avslag på sin asylansökan av Migrationsverket. Den informationen skickas bara till den asylsökande och till gode mannen.

I det här fallet fick 17-åringen också stanna kvar på samma boende där en annan pojke just fått beslut om permanent uppehållstillstånd, vilket fick 17-åringen att må ännu sämre pyskiskt. Christina Godarve tycker att det finns många lärdomar på boendena att dra av den här händelsen.

- Det uppkommer situationer som är oklara mellan gode män, boendena och sjukvården så vi får fortsätta jobba med det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista