Kärnkraftverk. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Greenpeace kritiserar polska planer på nytt kärnkraftverk

2:02 min

Polen vill bygga ett kärnkraftverk vid Östersjökusten 20 mil från Sveriges kust och 24 mil från Gotland. Strålsäkerhetsmyndigheten vill att Polen nu undersöker effekterna för Sveriges del.


– Eftersom kärnkraftverket kommer att ligga relativt nära Sverige, så förväntar vi oss att man i miljökonsekvensbeskrivningen inkluderar effekter på Sverige och tittar på hur utsläpp vid normaldrift och under nödsituationer ska hanteras. Där förväntar vi oss ett samarbete med svenska myndigheter. säger Michael Knochenhauer, avdelningschef för kärnkraftsäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Polen har idag inget kärnkraftverk, men vill alltså bygga landets första vid Östersjökusten, rakt söder om och 24 mil från Gotland. Det är tänkt att vara i drift efter år 2020.

Planerna är ännu i ett tidigt stadie och nästa steg är att det Polen ska göra fler undersökningar och ta fram en miljökonsekvensbeskrivning.

Flera svenska myndigheter och organisationer har nu kommit med sina synpunkter på vad Polen behöver göra för undersökningar.

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten vill att Polen också undersöker hur landet ska slutförvara det radioaktiva materialet.

Michael Knochenhauer säger att riskerna för Sverige är desamma som vid andra moderna kärnkraftverk i vår närhet.

– Om anläggningen byggs enligt moderna säkerhetsstandarder och om det byggs med beaktande av erfarenheter från till exempel Fukushima, så kommer anläggningen att ha en acceptabel säkerhet, säger Michael Knochenhauer på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Men Greenpeace, som också kommit med synpunkter, anser att varje nytt kärnkraftverk innebär större risker.

– Riskerna är väl inte jättestora, men konsekvenserna kan bli desto större, säger Rolf Lindahl på Greenpeace.

Han är också är kritisk till det underlag som Polen tagit fram.

– Vi tycker att det underlag som man har presenterat är undermåligt och att det behöver utvecklas betydligt mer, säger Rolf Lindahl.

Greenpeace anser att Polen inte analyserat riskerna för större olyckor och vad det skulle få för konsekvenser och att Polen inte heller har tittat på alternativet med förnybar energi istället.

Även om Polen är ett av de mest kolberoende länderna i EU och kärnkraft är ett sätt för Polen att minska koldioxidutsläppen, så borde Polen tänka om, säger Rolf Lindahl.

– Vad Polen borde göra är att skrota de här planerna och istället investera i förnybart, säger Rolf Lindahl på Greenpeace.

Ingen myndighet på Gotland har fått komma med sina synpunkter den här remissvändan. Men bland andra Länsstyrelserna i Kalmar, Blekinge och Skåne, myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Jordbruksverket har det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista