Peter Malmqvist, anställd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Peter Malmqvist, anställd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Personal på HVB-hem kan få mer ansvar för de boendes läkemedel

5:25 min

Att förbättra läkemedelshanteringen är en av de viktigaste lärdomarna efter asylsökande 17-årings självmordsförsök. Det säger medicinskt ansvarig sjuksköterska vid socialförvaltningen Elisabeth Cederlund Ekman.

17-åringen fick antidepressiv medicin utskriven som kan ha motsatt effekt och öka oron om den inte tas regelbundet. Men eftersom ingen hade ansvar för att pojken tog medicinen på rätt sätt så tog han bara läkemedlet ibland.

- Ha tog det när han tyckte, och det är ju jättefarligt, säger Elisabeth Cederlund Ekman som nu vill att personalen på boendena ska ha delegerat ansvar för de boendes mediciner.

På ett av Region Gotlands boenden för ensamkommande flyktingungdomar jobbar Peter Malmqvist. Han visar det låsta kassaskåpet där de boendes mediciner numera förvaras. Men han gillar inte riktigt tanken på att personalen kan få mer ansvar för de boendes mediciner.

- Jag är lite skeptisk till det. De boende är trots allt vid sina sinnens fulla bruk.

- Men jag kan förstå att man tänker så eftersom en del av dem är under 18 år, men jag tycker att det räcker med att hålla medicinen inlåst och vara behjälplig, säger han.

Själv är Peter Malmqvist i grunden undersköterska och har erfarenhet av läkemedelsdelegering. Men det har långt ifrån alla som jobbar som handledare på boendena.

- Folk kommer från alla håll och kanter och en del vet knappt hur man fyller i signeringslistor, säger han.

Och det är nu förvaltningsledningarna i social- och i hälso,- och sjukvårdsförvaltningen som ska avgöra om personalen på HVB-hemmen ska ha delegerat ansvar för läkemedlen till de boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista