John Gambe, Roger Lundberg och Gunilla Lexell på Leader Gute. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Leader Gute. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Nu är nya Leader igång på Gotland

1:34 min

Leader Gute kommer att fördela uppemot 45 miljoner kronor under de kommande fem åren, det hoppas ordförande Roger Lundberg, Eke.

Det har varit en del förseningar. 2014 skulle det varit igång, men fastnade först i EU och sen hade Jordbruksverket problem med andra typer av stöd, och då blev inte Leader prioriterat.

Men nu har Jordbruksverket sagt ok till det sätt Leader Gute sagt att de ska jobba 2015-2020, och den 14 mars ska Jordbruksverket börjar ta emot ansökningar digitalt på sin hemsida.

- De ska söka pengar till saker och projekt som gör att de kan verka vidare här, säger Roger Lundberg, ordförande för Leader Gute.

Totalt har Leader Gute en total budget på 56 903 265 kronor, men 15-25 % av det kommer att gå till kansli och administration - som skapar 2-3 jobb på ön under fem års tid. Pengarna kommer från fyra av EUs struktur och investeringsfonder.

Redan nu går det att höra av sig till kansliet vid Grönt Centrum i Roma för att diskutera projektansökningar. Enskilda privatpersoner eller företag kan inte söka pengar, utan det riktar sig till föreningar och organisationer men också samarbetsprojekt och där kan även företag ingå.

Roger Lundberg säger att det också går att söka pengar till integrationsprojekt. En ny sak under den här Leader-perioden är att Visby ingår, inte bara landsbygd. Europeiska socialfonden ingår också, och det breddar områden de kan stötta - tex att få in unga på arbetsmarknaden, eller integration.

- Det gäller att samverka, som man börjat på många ställen där både föreningar, idrottsföreningar, företag och nyanlända som gör saker ihop nu, och det går säkert att utveckla mycket, mycket mer, säger Roger Lundberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista