Öja skola
Öja skola

Förslag: Lägg ner Öja skola

1:20 min

Under onsdagen meddelade rektorn på Öja skola att det kommer att läggas ett förslag till politikerna, om att lägga ner Gotlands sydligaste skola.

Örjan Folkeryd i Burgsvik är pappa till två barn på Öja skola. Han tror att Suderborna kommer att ta strid för sin skola.

– Det måste vi ju göra om vi ska ha landsbygden kvar på Gotland, säger han.

Det är inte första gången som Öja skola hotas av nedläggning, konstater han.

– Jag tycker väl att förra gången man pratade om just nedläggningshot så sa de ju i princip att vi ska ju inte lägga ner eran, den är ju i sydänden och den är så pass viktig för orten.

Beskedet om nedläggningshotet kom under onsdagen. Då fick föräldrar och vårdnadshavare med barn i Öja skola ett meddelande från skolans rektor: "Mats Hanell bjuder in till ett möte som handlar om Öja förskola och skolas framtid", lyder rubriken. Mats Hanell är Region Gotlands grundskolechef och enligt inbjudan, kommer ett förslag "att läggas till politikerna att lägga ner Öja skola och flytta eleverna till Havdhem." Hur det blir med förskolan - om den blir kvar eller om också de barnen ska flyttas till Havdhem, är i nuläget oklart.

Öja skola tar emot elever från Fide, Hamra, Vamlingbo, Sundre och Öja. I dag har skolan 36 elever, från förskoleklass till sexan.

Men Örjan Folkeryd hoppas att öns politiker kommer att lyssna till Suderborna.

– Det här känns ju mer som ett tjänstemannapapper än så länge. Jag har inte hört några politiker ställa sig bakom det här, i det här läget. Så vi får väl se.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista