Gammal luftvärnskanon på Tofta skjutfält. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio
Gammal luftvärnskanon på Tofta skjutfält. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

Överklagande av Tofta skjutfält dras tillbaka

1:58 min

Gotlands regionstyrelse drar tillbaka överklagandet av miljötillståndet för Tofta skjutfält, ett tillstånd som gäller buller i och med skjutövningar. 

- Vi vill underlätta så att militären kan göra en miljöprövning för hela skjutområdet, förklarar regionstyrelsens ordförande Björn Jansson.

Det innebär att det nu blir lättare för försvaret att utöka de militära etableringarna på Gotland.

Anledningen till att regionstyrelsen överklagade miljötillståndet för Tofta skjutfält år 2010 var att regionen ville värna ett femtiotal fastigheter i Ygne, som kan bebyggas, men som skulle kunna bli störda av buller från skjutövningar i den norra delen skjutfältet.

Det här var innan det fanns några politiska planer på att etablera försvaret på Gotland igen.  

- Sedan har det blivit ett annat läge nu i och med försvarsetableringen.

Men att ni nu drar tillbaka överklagandet av miljötillståndet för norra delen av Tofta skjutfält, betyder det att ni tycker det är okej att det får bullra där?

- Nej, vi förbehåller oss rätten att bevaka våra intressen så att inte utbyggnaden i Ygne hindras, men vi hoppas att vi kan hitta bra lösningar, säger Björn Jansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista