Josefin Alfredson Agnestig
Josefin Alfredson Agnestig bjuder in. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Josefin Alfredson Agnestig skriver pjäs på Facebook

5:09 min

Regissören och skådespelaren Josefin Alfredson Agnestig har skapat en Facebooksida som heter den Fantastiska kvinnan. Där delar hon med sig av manusförfattandet och ber om tips på kvinnor till sina pjäser.

- Människor har skrivit in massor av namn på kvinnor och kommit på förslag på berättelser, berättar Josefin Alfredson Agnestig som är glad att folk är så positiva till att hon vill uppmärksamma de försummade kvinnorna i historien.

Hon påpekar att det bara är tio procent av personerna i historieböckerna som är kvinnor, så därför vill hon lyfta upp dem genom att ge dem huvudrollen i en teaterföreställning.

- Och det finns ju så många att skriva om, en av mina favoriter är Hatshepsut som levde i Egypten och utropade sig själv till farao, vilket var en titel som var manlig, så hon gjorde om bilden av sig själv, så att folket skulle se henne som en man.

För varje kvinna Josefin har hittat har det dykt upp flera till, sammanlagt ett hundratal. Hon har sedan bestämt mig för att lyfta fram femtio stycken.

- Det får bli en pjässerie där jag samlar kvinnor från en viss tidsepok eller som har något gemensamt, säger Josefin som tror hon kommer att hålla på i flera år.

Den första pjäsen kommer bland annat handla om Sigrid Storråda från vikingatiden, som skapade sig makt över Danmark, Norge och Sverige genom att först gifta sig med kungen i Sverige och sedan kungen i Danmark och även försökte gifta sig med kungen i Norge.

- Den ska sättas upp i sommar och turnera till olika historiska festivaler, vikingatida och medeltida, berättar Josefin Alfredson Agnestig som redan ser fram emot att ge sig i kast med nästa pjäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista