BBC. Foto: Dave Caulkin/TT
Foto: DAVE CAULKIN/TT

BBC-reporter förvånad över uppståndelse efter reportage om Gotland

"Vill visa upp en viktig plats som britter inte hört talas om"
2:12 min

Gotlands upprustning har väckt internationellt intresse. I veckan sände BBC ett reportage som beskriver Gotland som en försvarsbastion från kalla kriget som åter väckts till liv.

"Sweden is spooked by Russia" - "Sverige är uppskrämt av Ryssland"

Så inleder reportern Paul Adams sitt reportage om upprustningen på Gotland. I reportaget intervjuas överbefälhavaren Micael Bydén som beskriver hur Rysslands agerande i Ukraina gjort att Sverige markerar militärt. Också chefen för stridsgrupp Gotland Stefan Pettersson är med och säger att det är en dröm som går i uppfyllelse att få återinträda i tjänst i försvaret på Gotland.

Reportern avböjer att låta sig intervjuas, men skriver till P4 Gotland att han är överraskad över det genomslag reportaget fick, men gissar att det beror på att det handlade om Ryssland.

- I'm slightly surprised that our little piece has generated such a big response.

Anledningen till att Paul Adams valde att göra reportaget  var att upplysa de brittiska tittarna om att Gotland förr var en viktig gränsutpost mot Sovjetunionen och att ön är på väg att bli militärt betydelsefull igen.

Men även om Sverige rustar upp och opinionen blir mer positivt inställd till ett NATO-medlemskap, så tror han inte att världen är på väg in i ett nytt "kallt krig".

- I don't think this is a "new Cold War". But it clearly reflects anxiety and uncertainty about what Russia is up to in the Baltic.

BBC: Russian menace pushes Sweden towards Nato

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".