Östersjövågor. Foto: Karin Persson P4 Gotland Sveriges Radio
Åtgärder för två miljarder kommer att ge en samhällsekonomisk vinst på fem miljarder, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Karin Persson P4 Gotland Sveriges Radio

Åtgärder för två miljarder - men havsmiljömålen nås inte

Havs- och vattenmyndigheten: samhällsekonomiskt lönar det sig
1:36 min

Med 32 nya åtgärder, till en beräknad kostnad på två miljarder kronor, ska havsmiljön förbättras. Men målet i EU:s havsmiljödirektiv, att Östersjön ska ha god miljöstatus år 2020, kommer inte att nås.

– Nej, vi kommer inte att nå god miljöstatus till 2020, och det beror bland annat på den stora omställningstid som finns i havet, säger Ylva Engwall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

– Det kommer att ta lång tid att återställa Östersjön, även om vi gör åtgärder i dag. Så därför är det ju viktigt att vi börjar nu.

Havs- och vattenmyndigheten är nu klar med Sveriges första åtgärdsprogram för havsmiljön; 32 punkter som omfattar allt från strandstädning till åtgärder mot invasiva, främmande arter och bättre rening av läkemedelsrester i avloppsvattnet. Dessutom, får det kustnära fisket räkna med ytterligare begränsningar.

– Det stämmer att det finns åtgärder som handlar om fiskeregleringar. Och då är det åtgärder som riktas mot sådant fiske som sker inne vid kusten och det är för att skydda de kustnära och ömtåliga bestånden.

Att genomföra de 32 åtgärdena beräknas kosta ungefär två miljarder kronor, och hälften av den kostnaden kommer att landa på hushållen. Främst på grund av att reningsverken ska bli bättre på att få bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet. Men, värdet av de beräknade nyttorna som ett friskt hav ger, överstiger med råge kostnaderna, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Dels har man då räknat in hur mycket svenskarna, enligt studier, är beredda att betala för att få en bättre havsmiljö - men det handlar också om ökade inkomster för fisket och turistindustrin.

– Man kommer att tjäna ungefär, samhällsekonomiskt sett, fem miljarder  på att genomföra åtgärdsprogrammet till 2030, säger Ylva Engwall.

Arbetet med att genomföra de 32 åtgärderna har redan påbörjats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".