Solbergabadet. Foto: Tomas Ardin/Sveriges Radio
1 av 2
Inget krav i lagen på att det finns badhus, idrottshallar eller ungdomsgårdar. Arkivfoto: Tomas Ardin/Sveriges Radio
Maria Modig. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
2 av 2
Maria Modig, kultur och fritidsdirektör. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Kultur och fritid öppnar för nedskärningar

1:47 min

Det finns mer kultur- och fritidsaktiviteter på Gotland jämfört med övriga landet, och mer än lagen kräver. Så det går att spara mer, enligt kultur- och fritidsdirektör Maria Modig.

– Om vi tittar på kultur- och fritidsverksamheten så kan vi, trots de nedskärningar vi redan gjort, se att vi ligger ganska högt i Sverige, säger Maria Modig som är chef för Region Gotlands kultur- och fritidsförvaltning.  

Mot bakgrund av regionens dåliga ekonomi har de - precis som alla andra förvaltningar - fått i uppdrag att se över sitt serviceutbud. Och när man räknat på hur många bibliotek, ungdomsgårdar, badhus och ishallar det finns - mätt per invånare - så står sig Gotland väl, enligt förvaltningens beräkningar. Någon miniminivå för vilken service en kommun eller region måste kunna erbjuda sina invånare, finns det inte.

– När det gäller kultur- och fritidsverksamhet så har vi inga lagar som styr vår verksamhet, förutom en, och det är bibliotekslagen. Så ett bibliotek, det måste vi ha på ön.

Att det ska finnas simhallar, idrottshallar och ungdomsgårdar finns det inga lagkrav på.

Nu ska underlaget som kultur- och fritidsnämnden tagit fram, godkännas av politikerna i nämnden - för att sen att hamna hos den krisgrupp som på regionstyrelsens uppdrag ser över hela regionens dåliga ekonomi.

– Tanken med arbetet som regionen har lagt upp är att man samlar in alla förvaltningars besparingsförslag eller underlag och ser var man kan skära, säger Maria Modig.

På Gotland bedöms servicenivån på kultur- och fritidsutbudet alltså som gott - och det finns därmed utrymme för nedskärningar.

– Ja, om vi tittar på det nationellt sett och jämför med andra så ser vi att så är läget.

Betyder det att gotlänningarna ska ställa in sig på en lägre servicenivå när det gäller kultur och fritid framöver?

– Om politiken bedömer att det är det området man vill dra in pengar på och spara på, då är det den inställningen man bör ha, ja, avslutar Maria Modig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista