Burgsviken. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
Utsläppen till Burgsviken från reningsverket ska bort till årsskiftet 2017/2018. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio

Avlopp från Burgsvik knyts ihop med Klintehamn

"Som tur är har VA en egen ekonomi"
2:40 min

Avloppen längs ön västkust från Storsudret till Klintehamn knyts ihop. Och när det gäller nya vattenverk tror Jonas Aaw på VA avdelningen att det tas beslut under våren.

Projektet att dra avlopp från Burgsvik och Kvarnåkershamn upp till Klintehamns reningsverk som ska byggas ut gör att utsläppen till Östersjön minskar. Den övergödda Bursgviken slipper fortsatta utsläpp, samtidigt som utsläppen i Klintehamn ska minska jämfört med idag.

- Vi kommer i och för sig släppa ut mer vatten i Klintehamn, men vi kommer att släppa ut mindre näringsämnen, säger Jonas Aaw som är avdelningschef på VA avdelningen vid Region Gotland.

Bristande kapacitet på avloppsnätet sätter stopp för byggandet på Storsudret, men det ska vara klart till årsskiftet 2017/2018. Fast det räcker inte med avlopp - det behövs vatten också. Och där dröjer det längre, även om Jonas Aaw har gott hopp.

- Det som sker idag är att vi bygger ett litet avsaltningsverk i Herrvik. Vi tjänstemän vill ha ett betydligt större verk, ett på södra Gotland och senare ett för Visby.

- Det beslutet har vi inte ännu, men vi tror väl att det kommer att hända nånting under våren. Det är politikerna som beslutar, och det ska de göra, säger Jonas Aaw.

De här utbyggnaderna kan göras trots ekonomisk kris. Vatten och avlopp betalas nämligen med avgifter från boende och företag. Och de pengarna får bara användas till drift, underhåll och utbyggnad inom det som kallas "VA-kollektivet".

- VA har en ganska bra ekonomi, även fast vi gör så här stora utbyggnader, säger Jonas Aaw.

Region Gotland anlitar entreprenörer för utbyggnaden av avloppsnätet, utom när det gäller den svåraste biten - passagen vid Fidenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".