Lars Thomsson och Eva Nypelius. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Lars Thomsson och Eva Nypelius är två av flera centerpartister från ön som deltog i partiets kommundagar 5-6 februari i Karlstad. Arkivfoto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Makten vid regionindelning viktig för Centern på Gotland

2:05 min

Centerpartiet vill decentralisera makten vid den nya regionindelningen, och inte ta makt från kommunerna utan från staten, enligt Lars Thomsson (C).

Thomsson och flera andra centerpartister från ön deltog i partiets kommundagar i Karlstad, och de viktigaste frågorna för Gotland som diskuterades är regionindelningen och asylmottagandet, tycker han.

- Vi vill göra en regionalindelning som innebär decentralisering, det vill säga flytta makt från staten till regionerna. Men vi är lite oroliga för att andra partier vill göra tvärtom - flytta makt från kommunerna till regionerna.

Däremot har Centern på Gotland ännu inte tagit ställning till om de vill höra till Stockholm eller en annan region, det ska de diskutera på ett öppet möte 29 februari. Lars Thomsson ser problem med att gå upp i Stockholm.

- Vi blir väldigt små i det samarbetet, säger han.

Centern har också presenterat ett förslag med 21 punkter som ska göra mottagandet av asylsökande i kommunerna billigare och enklare.

- Vi vill ju att man får SFI undervisning direkt som asylsökande, det får man inte idag. Vi vill har försök med distansundervisning i skolorna också, säger Lars Thomsson.

De vill också bland annat förenkla byggreglerna i vissa pilotområden, och om partiets får gehör för sitt förslag tycker Lars Thomsson att Gotland är ska få bli pilotområde.

- Vårt avgränsade läge skulle passa väldigt bra för att bli en pilotkommun, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista