Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Förvaltningsrätten avgör klagomål på markpris

Grannar till tomten vid Snäck, som bland annat det nya höghuset står på, överklagade i somras och tycker att priset på marken borde varit 30 och inte 15 miljoner.


Men Region Gotland skriver till Förvaltningsrätten i Stockholm att beslutet togs på rätt sätt och att priset sattes efter oberoende värdering.

Grannarna är inte nöjda med det, utan hävdar att värderingen var bristfällig. Jämförelser gjordes med äldre försäljningar i helt andra lägen - och de tomterna går inte att jämföra med Snäcks attraktiva läge med havsutsikt.

Efter att alla sagt sitt ska nu domstolen avgöra om försäljningen strider mot kommunallagen och EU:s regler om statligt stöd.

De som klagat tycker också att det handlar om otillbörligt gynnande av köparen, men regionen påpekar att det bara är den som har tomträtt som kan friköpa marken.

Grannarna är kritiska till att köparen gynnats med kraftig rabatt på avgiften, och bara betalat 100 kronor per år i 25 års tid - det är värt ungefär 5 miljoner enligt grannarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista