Öja skola
Öja skola är större än många skolor i Stockholms skärgård - som inte hotas av nedläggning. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Stockholmspolitiker tar glesbygdsskolor i försvar

2:09 min

Att en skola är liten betyder inte att kvalitén är låg. I Stockholms skärgård finns det flera skolor som är betydligt mindre än de gotländska landsbygdsskolorna - och de håller hög kvalitet, säger skärgårdslandstingsrådet i Stockholm.

Gustav Hemming (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd i Stockholm, håller inte med om det som ibland framförts i den gotländska debatten; att små skolor inte kan hålla tillräcklig kvalitet på undervisningen.

– Jag tror att det där stämmer inte. Från ett kvalitetsperspektiv går det att bedriva småskolor väldigt bra. Många av de allra bästa skolorna i Sverige är småskolor och inte minst i Stockholms skärgård finns det flera skolor som har väldigt bra resultat.

På några av öarna i Stockholms skärgård finns det skolor som är betydligt mindre än de gotländska glesbygdsskolorna. I skolan på Runmarö, en ö med knappt 300 bofasta, går det just nu 16 elever i skolan, från första till nionde klass. I förskolan går det 7 barn. På Ornö, med ungefär 300 bofasta, gick det förra terminen 12 barn skolan, som tar emot elever till och med femte klass.

För att klara kraven på behöriga lärare kan man bygga det Gustav Hemming kallar nätverksskolor, där eleverna är utspridda på olika små enheter och lärarna snarare än eleverna flyttar sig mellan skolorna. Fjärrundervisning kan också vara en del av lösningen.

– Generellt sett tycker jag att det är ett jätteproblem att det saknas ett nationellt engagemang kring att utveckla metoder och anpassa regelverk så att det är möjligt att under någorlunda gynnsamma möjligheter bedriva småskoleverksamhet.

På frågan om han har något råd till politikerkollegorna på Gotland säger Gustav Hemming:

– Engagera er i att hitta kreativa lösningar och ligg på Skolverket, Sveriges kommuner och landsting, regeringen, så att vi får fram ett regelverk. Men också erfarenhetsinsamlande, så att inte varje kommun behöver uppfinna hjulet för sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista