300 kom till mötet i Fårösund. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
1 av 4
300 kom till mötet i Fårösund. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Magnus Bandholtz. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
2 av 4
Magnus Bandholtz. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Tjänstemän och politiker. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
3 av 4
Tjänstemän och politiker. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Lisa Blochmann. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
4 av 4
Lisa Blochmann. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

300 på möte om flyktingmottagandet i Fårösund

2:17 min

Det var ett välbesökt möte om flyktingmottagandet i Fårösund, när 300 personer kom till sporthallen för att diskutera med och lyssna på politiker, tjänstemän, länsstyrelsen och Migrationsverket.


Orsaken till mötet var det upprop och den namninsamling som tar ställning emot fler asylboenden i Fårösund. 480 boende i trakten har skrivit på det och totalt är det över 660 personer som skrivit under.

Fårösundsbon Magnus Bandholtz var den som startade det. Han är också en av många som ställer upp som volontärer.

– Vi drar ett ganska stort lass redan nu och vi tror att det kan bli för stora påfrestningar att få ett ännu större lass på oss, sa Magnus Bandholtz på scenen.

Det var fullt i raderna av gymnastikbänkar i sporthallen i Fårösund.

På en uppbyggd scen stod tjänstemän och politiker från Region Gotland och representanter för Migrationsverket, Länsstyrelsen och Polisen.

En återkommande fråga var om det kommer fler asylsökande till Fårösund.

– Hur många kommer det? Och när kommer de?

Migrationsverkets Mikael Landberg svarade:

– Kunde jag svara på den frågan så hade jag gjort det. Det finns inga besked att ge idag.

Flera Fårösundsbor efterfrågade samhällservice som till exempel vårdcentral och bättre bussförbindelser eftersom det redan nu finns ett behov med fler boende på orten.

Men det blev inga besked nu från regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S).

– Det handlar ju om att stötta ett samhälle när det utvecklas, när det blir en ökad befolkning. Det är ett ansvar som vi tar men det handlar om långsiktiga insatser, svarade Björn Jansson på scenen.

Fårösundsbon Magnus Bandholtz var nöjd med frågorna, men inte med svaren.

– Nej, jag tycker inte att det har varit några konkreta svar i över huvud taget. Vi efterlyser stöd helt enkelt. För det finns inget stöd som vi märker på marken i Fårösund idag. Så är det säkert på många andra orter. Det är kris i hela kedjan. Staten och regionen lyser med sin frånvaro på marken, på plats i integrationen, säger Magnus Bandholtz

Lisa Blochmann, centerpartist och initiativtagare till volontärgruppen Tillsammans på norr, tycker att det var på tiden att mötet hölls.

– Vi hade behövt det här mötet för länge sen. För att minska ned den oron och de rykten som gärna florerar när man inte får någon dialog och information.

Hur blev mötet, gav det några svar på oron och kraven på bättre samhällservice?

– Jag känner att det här är i första hand ett informations- och dialogmöte. Det är ju efter det här mötet som det riktiga arbetet börjar, säger Lisa Blochmann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista