Skolan i Eskelhem. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
1 av 2
Tofta förskola föreslås nu ta plats i Eskelhems skola (bilden). Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
Susan Meuller. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 2
Susan Meuller, chef över Region Gotlands förskolor. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Regionen backar - inte säkert det blir ny förskola i Tofta

2:10 min

Det är inte säkert att det blir en ny förskola i Tofta. I takt med att planarbetet dragit ut på tiden, har förutsättningarna förändrats, säger man på regionen.

Susan Meuller är chef för Region Gotlands förskolor.

– Under den här tiden som processen har varit, med överklagande och så vidare, så har också förhållandena förändrat sig, rent ekonomiskt, det kan vi väl säga att det är den största biten. Vi vet ju inte riktigt vad vi kommer att kunna bygga egentligen.

Det är snart två och ett halvt år sen som Region Gotlands dåvarande chef över förskolorna på södra Gotland, meddelade att regionen har planer på att bygga en ny förskola i Tofta. I februari 2014 satte planarbetet igång och när den politiska majoriteten samma vår presenterade sin kommande budget, var förskolan i Tofta en av de satsningar som framhölls. Detaljplanen, som klubbades i november samma år, överklagades av grannar - men i december förra året, vann den laga kraft.

Men nu är det alltså inte längre säkert att det blir nån ny förskola i Tofta.

– Vi behöver undersöka vidare, var bor man och var är bästa placering för en ny förskola, säger Susan Meuller.

Gjordes inte det när man drog igång planerna på en ny förskola i Tofta?

– Jo, det gjorde man ju. Men, som sagt, förhållandena har ju förändrat sig också, mycket utifrån ett ekonomiskt tänkande, och vi är inte riktigt säkra på att det är den bästa placeringen just nu. Det kanske finns andra möjligheter som vi ännu inte har tittat på. Och det är det vi tänker göra.

Sedan 2014 har den nuvarande förskolan varit inhyst i bygdegården i Eskelhem. Men på regionens hemsida står det att lokalen "är tillfällig och verksamheten beräknas att flytta till nybyggd förskola i Tofta/Eskelhem under 2016."

Så blir det alltså inte. Nu föreslås i stället en flytt till Eskelhems skola - i lokaler som blir lediga när mellanstadieeleverna där, flyttar till Västerhejde skola.

– Bygdegården var aldrig tänkt att bli nån permanent lösning utan en tillfällig lösning i väntan på en ny förskola. Lokalerna har väl fungerat men är inte de ultimata.

Placeringen av förskolan i Eskelhems skola, betecknar Susan Meuller som en för tillfället tillfällig lösning. På frågan om när föräldrarna kan få besked om en permanent lösning, svarar hon:

– Det vet jag inte just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista