Lisa Blochmann. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Lisa Blochmann efterlyser nytt boende för flyktingbarn som får stanna

1:37 min

Det behövs ett nytt boende i Fårösund för ensamkommande flyktingpojkar som fått uppehållstillstånd, så de inte behöver flytta från orten, tycker Lisa Blochmann.

De ensamkommande flyktingbarnen samlas först på ett boende, så kallat haima, i väntan på asylprövningen. De börjar skolan, kanske börjar dom spela fotboll, träffar kompisar - samtidigt väntar de på svaret om de får stanna.

Om det kommer ett "ja", ska de flyttas från det första boendet, till ett boende där andra ungdomar som också fått besked om att få stanna samlas. Ett sånt boende finns just nu inte i Fårösund - men det har efterlysts, av bland annat Lisa Blochmann (C). Detta för att de inte ska tvingas flytta från Fårösund

Regionens enhetschef för Haimaboenden, Lars Olofsson, säger att det är osäkert med ett nytt boende. Om de går på gymnasiet i Visby är frågan om de då ska pendla eller bo i stan.

- Kan vi hitta lösningar i Fårösund är det absolut bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista