Fimpar cigarett. Foto: Fredrik Varfjell/TT
Foto: Varfjell, Fredrik

Vill få rökare att fimpa inför operation

1:03 min

På Gotland kan rökare tvingas sluta röka inför operation, eftersom en rökare riskerar fler infektioner vid operationer.

Ett djärvt förslag från hälso- och sjukvårdsförvaltningen för att minska vårdkostnader, tycker regionrådet Stefaan de Maecker (MP), som är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vid krav på rökstopp inför operation innebär det att patienter ej kommer att få sin planerade operation om de inte inför operation blir rökfria. För patienter som inte vill eller kan bli rökfria kommer det att innebära fortsatta besvär och sannolikt kraftig irritation för att inte få sin operation/behandling utförd. Sannolikt måste det finnas en ”nödlösning” i vissa fall där operation ändå måste genomföras, av legala skäl. (Sid 356)

Förslaget är ett av många som förvaltningen tagit fram för att förbättra den dåliga ekonomin. Det är regionsstyrelsen som gett nämnderna i uppdrag att ta fram förslag till förändringar i utbud och effektivisering.

Förutom krav på rökstopp inför planerade operationen föreslås att man tar bort sommarambulansen 2020 när avtalet går ut, och  att läkare inte ska åka med under helikoptertransporter.

Det finns också förslag på att utreda om det är mäjligt att göra sk PCI, dvs ballongspräning vid förträngningar i hjärtats kranskärl på Gotland. Idag skickas patienterna till fastlandet.

Men nämnden säger i sitt beslut att det är viktigt att gotlänningarna kan få samma vård som resten av landet.

Det är nu regionsstyrelsen som ska ställning till förslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista