Kött Gothemsgården Gothems slakteri
Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Krav ökar kontrollerna efter köttskandalen

Efter misstankarna om ett omfattande fusk med märkning av kött skärper nu organisationen Krav reglerna för kontroller.

P4 Gotlands rapportering

För ett par veckor sedan blev det känt att två gotländska företag misstänks för att ha fuskat med kött. Utländskt kött kan ha märkts om och sålts som svenskt och en mindre del som Kravmärkt.

Företagen, som har samma ägare, har varit Kravcertifierade, men det ena företaget, Gothemsgården, sade upp sin certifiering i höstas.

Krav har nu beslutat att skärpa reglerna, bland annat när det gäller företag som avcertifieras.

- Vi har beslutat att föreslå att när det gäller högriskföretag ska det bli obligatoriskt med slutkontroll för att se till att de inte fortsätter sälja Kravmärkta produkter, säger Lars Nellmer, vd för Krav.

Företaget HS Certifiering har skött kontrollen av företagen.

Gothemsgården var klassat som högriskobjekt efter anmärkningar på slakteriverksamheten. Trots det kunde samma ägare starta ett nytt bolag, Gotland K & D, som blev Kravcertifierat utan att klassas som riskföretag. Dessutom certifierades företaget innan produktionen kom i gång och sedan gjordes ingen ytterligare kontroll. Något som inte borde ha skett, anser Krav.

Organisationen ska även utöka stickprovskontroller för att följa produkter bakåt i livsmedelskedjan. Dessutom ska rutinerna för hur misstankar om fusk hanteras ses över.

I november fick organisationen ett samtal från miljöförvaltningen i Stockholm med frågor om Gothemsgårdens Kravcertifiering, men konstaterade då endast att företaget inte längre var certifierat. I efterhand säger Krav nu att de borde ha startat en utredning redan då. Först den 19 januari, efter ytterligare samtal från Stockholm, startades en utredning.

Det skriver Dagens Nyheter .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".