Kub som ska lära elever om mänskliga rättigheter
Den nu tomma kuben ska fyllas med elevernas arbete och senare flyttas till Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Amanda Heijbel/Sveriges Radio

Mystisk kub ska främja mänskliga rättigheter

"Ska fyllas av eleverna"
2:22 min

Under torsdagsmorgonen anlände en stor svart låda till norra Wisbygymnasiet. Tillsammans med 30 likadana lådor runt om i landet ska den hjälpa eleverna att lära sig om mänskliga rättigheter.

- Man ska sätta igång tanken i huvudet. Vad är mänskliga rättigheter? berättar biträdande rektor Erik Gerndt vid norra Wisbygymnasiet.

Kubprojektet kommer från Raul Wallenberg Academy. De olika kuber som skickas ut till skolor runt om i landet är 27 kubikmeter stora och gjorda av stål. Tillsammans representerar de FN:s 30 artiklar om mänskliga rättigheter. Och Erik Gerndt tycker att det är viktigt att eleverna i Visby är med i det här arbetet.

- Vi kan ju tänka hur det ser ut i världen just nu, det ligger så att säga helt rätt i tiden att vi är med på ett sånt här projekt.

Kuben ska under våren fyllas av elever och lärare genom olika kreativa projekt. Eleverna ska jobba fram vad de tycker att den ska fyllas med, för sen ska den visas upp.

När elever vid både norra och södra Wisbygymnasiet har jobbat med kuben kommer den att skeppas vidare till Stockholm för att visas upp tillsammans med de andra 29 kuberna som skickats ut till olika skolor runt om i Sverige. Det sker i augusti, och det är då allmänheten får ta del av utställningen om mänskliga rättigheter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".