Hamnen i Kappelshamn. Foto: Henrik  Wallenius/Sveriges Radio
Hamnen i Kappelshamn. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Försvarsministern litar på att Försvaret hittar kajplats på Gotland

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tycker att det räcker med tillfälliga avtal för sjöstridskrafternas användning av hamnar på Gotland.

 


Efter P4 Gotlands rapportering kring försäljningen av hamnen i Kappelshamn, frågade riksdagsledamoten Allan Widman Liberalerna, vad försvarsministern tänkte göra för att sjöstridskrafterna skulle få tillbaka tillfälliga baseringsmöjligheter på Gotland.

Men tillfällig basering av sjöstridskrafter genomförs i alla hamnar på Gotland när det finns behov, enligt samma system som i resten av landet, svarar försvarsministern. Försvarsmaktens fartyg förtöjer längre eller kortare tid i till exempel Slite, efter avtal med hamnens ägare.

Det är Försvarsmaktens sak att avgöra hur den operativa militära förmågan ska uppfyllas och vilka övningsanordningar i form av skjutfält och annat som behövs, skriver försvarsministern i ett skriftligt svar till liberale riksdagsledamoten Allan Widman.

Som P4 Gotland berättat hyr Försvarsmakten idag kajplats i Slite; en tillfällig lösning som är tänkt att upphöra 2017 12 31, i sin nuvarande utformning. Försvarsmakten har, bland annat till Fortifikationsverket, anmält ett behov av Kappelshamns hamn som tillfälligt baseringsområde.

Men efter att Fortifikationsverket utrett vad det skulle kosta att köpa hamnen av regionen och rusta kaj och hamnområde för Försvarsmaktens behov, valde Försvaret att avstå från att lägga bud. Istället uttalade sig Högkvarteret positivt till att Rederi Ab Gotland skulle få köpa. Rederiet avser att erbjuda Försvarsmakten tillträde till hamnen. Hamnen går inom kort ut på försäljning i öppen konkurrens; lokalt, nationellt och kanske internationellt.

Efter P4 Gotlands rapportering, bland annat om regionrådet Björn Janssons förvåning, om det märkliga i att Försvaret pekar ut en tänkt köpare har Försvarsföreträdare sagt att det var olyckligt, men att de trott att ingen annan spekulant fanns på banan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista