Rolf Öström, Sofia Wollman och Åke Svensson. Foto: Sveriges Radio
Rolf Öström, Sofia Wollman och Åke Svensson. Foto: Sveriges Radio

Gneab polisanmäler förra ledningen

1:43 min

Styrelsen för det kommunala bolaget Gotlands näringslivs- och etableringsservice AB, Gneab, har bestämt sig, att göra polissak av försäljningen av Hantverket 1.

Den nya styrelsen för bolaget hade sammanträde under torsdagen, och bestämde att både gå vidare med skadeståndsprocessen och göra en polisanmälan mot dess förre ordföranden Åke Svensson (S), förre vd:n Sofia Wollman och styrelseledamot Rolf Öström(M).

Det kan också bli tal om ett högre skadestånd än de 11,6 miljoner kronor som de tre hitills krävts på. Advokatbyrån Foyen som driver ärendet åt regionen ska titta närmare på vilka summor det kan bli tal om.

- Gneabs styrelse var enig i beslutet att fortsätta processen, säger styrelsens ordförande Bo Björkman.

Det blir upp till förundersökningen att avgöra om det förekommit någon brottslig handling.  Men "trolöshet mot huvudman", ligger nära till hands, tror Bo Björkman.

Han tycker inte att det känns bra att tvingas göra en polisanmälan, men styrelsen har gjort vad den kan för att rädda skattebetalarnas pengar, säger Björkman.

Styrelsen bedömer möjligheterna att få tillbaka pengarna som ganska goda. Annars skulle vi nog inte driva den här processen, säger Bo Björkman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista