Polistekniker på plats. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Kriminalkniker på plats. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Knivdom överklagas till HD

Det begicks allvarliga rättegångsfel i både tingsrätt och Hovrätt när en man dömdes för att ha attackerat en polis med kniv i en lägenhet i Visby. Det anser mannens advokat Bengt Loquist som överklagat domen till Högsta domstolen (HD).

Det gäller händelserna på Terra Nova i augusti som slutade med att polis sköt mannen i benet när han högg sig själv med kniv i bröstet.

Fallet togs upp två gånger i Gotlands tingsrätt och en gång i Svea hovrätt. Men enligt advokat Loquist var det grovt rättegångsfel när tingsrätten vid andra rättegången använde dåliga inspelningar av tidigare vittnesförhör - dessutom kunde ingen ställa nya frågor till vittnen. Samma sak hände i hovrätten, och redan då påpekade advokaten problemet.

Mannen dömdes mot sitt nekande i både tingsrätt och hovrätt till sluten psykiatrisk vård eftersom han lider av en allvarlig psykisk störning.

Han vill också försättas på fri fot, men det har HD redan sagt nej till. Mannen vårdas Karsuddens rättspsykiatriska klinik i väntan på att fallet avgörs.

Advokaten kritiserar också att domstolarna bara litat på polisens vittnesmål, och inte brytt sig inte de vittnen som stödjer vad hans klient säger. Vittnena är mannens pappa, en kvinna han haft en relation och hennes 15-åriga dotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista