Ingvar Larsson och Kerstin Karlström laddar på varsitt sätt inför den stora kroppkaketävlingen.
Ingvar Larsson och Kerstin Karlström laddar på varsitt sätt inför den stora kroppkaketävlingen. Foto: Hanna Sihlman

Naturbegåvning och kämparglöd i kroppkakemästerskapet

"Man måste kämpa på"
0:47 min

Under fredagen är det dags för den årliga ätartävlingen på Fårö. Vill man närma sig mästaren Ingvar Larssons rekord och lyckas få i sig 22 kroppkakor, då krävs både begåvning och vilja, enligt honom själv. 

De senaste åren har Ingvar Larsson fått konkurrens under den traditionella tävlingen i Fårö bygdegård, där det gäller att äta så många kroppkakor som möjligt. Talangen Lasse Zsebi har ätit fler än vad den nu 82-åriga mästaren orkat. Men fortfarande är det ingen som slagit Ingvars rekord från år 2003: 22 kroppkakor. 

P4 Gotland träffade honom tillsammans med Kerstin Karlström som jobbat ideellt i många år med mästerskapen med att bland annat tillaga kroppkakorna. Några timmar innan tävlingen drar igång äter Ingvar bulle till frukost, helt obekymrat.

-  Det är inget problem. Den hinner försvinna till dess, säger han.

Vad krävs då för att vinna?

- Man ska ha naturbegåvning. Sen måste man kämpa på helt enkelt. Lugnt och stilla, inte svälja luft så att man behöver rapa, och så äta lugnt och sansat i jämn takt.

Ungefär 15 personer tävlar, men ett par hundra människor kommer till bygdegården för att äta kroppkakor.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".