Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Receptet på Britt Lavergrens marockanska gryta

Publicerat fredag 12 februari 2016 kl 11.45
Britt Lavergrens marockanska gryta.
1 av 3
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Britt Lavergren
2 av 3
Britt Lavergren. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Kryddor och salt
3 av 3
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Britt Lavergren lagade marockans gryta i veckans Maris Café och delade med sig av receptet.

Marockansk gryta

4-6 personer

700 g köttfärs

1 ägg

0,5 msk mynta

1 tsk paprikapulver

1 riven vitlöksklyfta.

2 tsk salt

Lite vitpeppar.

Grytbas:

2 msk tomatpuré

1 msk spiskummin

1 msk koriander

1 tsk mortlad kardemumma

7 dl vatten

2 msk grönsaksfond

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk harissa

2 kanelstänger

2 msk honung

250 gr steklök eller charlottenlök

1 röd paprika

2 dl torkade gröna linser.

Rapsolja att steka i

Salt

3 dl Basmatiris

1 kuvert saffran

Tillbehör: mangochutney, riven kokos, russin, hackade nötter.

Gör så här: Blanda ing, till köttfärsbullarna. Rulla till lite större köttbullar. Hetta upp lite rapsolja och stek köttbullarna runt om. De behöver inte vara helt klara för de ska sedan koka färdigt i grytan.

Hetta upp lite rapsolja i en stekgryta eller wokpanna och stek tomatpure, kardemumma, spiskummin och koriander en minut. Tillsätt vatten, kanelstänger, harissa, fond och vitlök. Rör ihop och koka ihop ca 10 minuter. Tillsätt linser, hackad paprika och de skalade och delade lökarna. Låt putta sakta under 20 minuter, rör ibland i grytan. Lägg i köttbullarna och låt det puttra vidare i 10 minuter. Smaka sedan av med honung och ev mera spiskummin salt och peppar.

Tag lite rapsolja i en vanlig kastrull och hetta upp tillsammans med saffran. Tillsätt vatten, koka upp och tillsätt riset och en gnutta salt och koka enligt risförpackningen till färdig kokt ris.

Hacka nötterna och lägg nötter, russin, mangochutney och kokos i varsin skål.

Lycka till!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".