Roger Nyd, chef för lokalpolisområde Gotland. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Roger Nyd, chef för lokalpolisområde Gotland. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Få polisanmälningar med asylsökande inblandade

2:05 min

Sedan mitten av november har det på Gotland varit 40 polisanmälda händelser med asylsökande, visar en intern lista som P4 Gotland fått ut.


– Inledningsvis har det varit mycket lugnt faktiskt. Vi befarade att det skulle bli mycket större belastning på oss, säger Roger Nyd, chef för lokalpolisområde Gotland.

Vad var det ni befarade?

– Vi befarade att vi skulle få åka ut på mycket mer händelsestyrda jobb, ingripanden, säger han.

Varje anmälan där en inblandad är en flykting eller att händelsen har skett på ett asylboende märker Polisen med den särskilda koden 291. Tidigare har de anmälningarna varit hemliga. Men nu har P4 Gotland fått ut listan på alla händelser på Gotland.

Det handlar om 40 händelser sen i mitten av november, då Gotland började ta emot flyktingar i större skala. Det är bland annat tio fall av misshandel, fyra bråk, tre olaga hot, tre olaga intrång och tre självmordsförsök.

– Det vanligaste vi har åkt ut på är misshandel, att man har kommit ihop sig och börjat slåss helt enkelt. Det har varit olaga hot, bråk som inte lett till misshandel, nån skadegörelse. Sen givetvis har vi haft jobb med sådana som har fått avslag och blir desperata och försöker begå självmord, säger Roger Nyd.

Enligt Roger Nyd har bråken oftast skett mellan asylsökande. Men det har hänt att personal vid boendena har drabbats av till exempel hot.

Förutom händelserna vid boendet i Kneippbyn, där okända i en bil bland annat sköt sönder ett fönster, har det inte anmälts något som varit riktat mot flyktingboendena, säger han.

Det är alltså oftast inte de som redan bor på Gotland som drabbats.

– Det har inte riktat sig mot Gotlands befolkning, om man säger så. Ofta är det emellan asylsökande, säger Roger Nyd.

Men 40 händelser sedan november. Är det lugnt det?

– Ja, det är det. Vi har någonstans mellan 25 och 30 händelserapporter varje dag. Under den här tidsperioden handlar det om ungefär 1,5 procent av det totala antalet händelser, säger Roger Nyd, chef för lokalpolisområde Gotland.

Nyd ser ett samband mellan det frivilliga arbetet i flyktingmottagandet på Gotland, som gjort att det varit mycket lugnare än på många andra håll på fastlandet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista