Kvarlevor efter yxdödad man i Hellvi. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Kvarlevor efter yxdödad man i Hellvi. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Så resonerar osteologerna om den yxdödade mannen

12 min

Häng med på en tidsresa från år 1029 vid Sankt Olofsholm till osteologilabbet på Campus Gotland, där benexperterna undersöker skelett.


Ett av sex hittade skelett vid Sankt Olofsholm i Hellvi har skall-skador som matchar en gammal isländsk skildring av en avrättning, som berättas ha ägt rum på platsen, år 1029.

I osteologilabbet på Campus Gotland har skelettexperter undersökt bland annat kraniet. Många väntar spänt på om DNA-och isotopanalyserna skall visa om mannen vuxit upp på Island. 

Tänk er att året är 1029. Platsen Sankt Olofsholm i Hellvi. Islänningen Jokul Bårdsson har "råkat ut för konung Olavs män på Gotland" och har blivit tagen till fånga. Kungen, som vi idag kallar "Olof den helige" vill se just den här islänningen död. När så Jokul Bårdsson förs bort för att halshuggas är hans hår snott om en käpp och en man leder honom, håller i käppen, för honom till avrättning. Jokul sätter sig ned och väntar på hugget.

I osteologilabbet på Campus Gotland jobbar de med skelettmaterial från utgrävningarna vid Sankt Olofsholm. Professorn i osteologi Sabine Sten, Uppsala universtitet/Campus Gotland och Anna Kjellström från Stockholms universitet, undersöker benflisor, kotor, kranier och för protokoll över varje individ som grävts fram.

Arkeologerna och osteologerna, alltså benexperterna, kallar honom alltså "individ nummer 5". Men kanske kan han, med DNA-teknik och genom isotopanalyser, få åtminstone sitt ursprung förklarat. Han är en av 6 personer som grävts fram under de utgrävningar som pågick under två år vid Sankt Olofsholm, under ledning av docenten Dan Carlsson. Utgrävningarna berörde St Olofs kyrka, där det tidigare inte grävts arkeologiskt i den omfattningen.

Teorin, att arkeologernas "individ nr 5" kan gå att identifiera sådär 987 år efter sin död, är journalisten Eva Sjöstrands . Hon hörde arkeologen Dan Carlsson tala om det sönderhuggna kraniet med orden "dödad i strid". Platsen i kombination med att hon kunde Snorres skildring av hur skalden Jokul Bårdsson avrättats på St Olofsholm gör att Eva Sjöstrand nu väntar spänt på att DNA- och isotopanalyser skall avslöja om mannen var islänning.

Platsen - Sankt Olofsholm - hette en gång i tiden "Akergarn" och i Gutasagan berättas att det var där som den norske kungen Olof Haraldsson landsteg år 1029, på sin väg till Ryssland. Också på Island skildras "Olav den heliges" tid på Gotland. I Snorre Sturlassons kungasagor; i "Heimskringla" berättas om hur kung Olavs män, på Gotland, tog en person till fånga, för att halshugga honom. Det var en islänning som hette Jokul Bårdsson och kungen kunde ha haft orsak att vara arg på honom. Det berättas att när kung Olav tidigare hade drivits i landsflykt, av Håkon jarl (den yngre, som till Erik jarl) beslagtogs kungens skepp och lottades ut . Det var Jokul Bårdsson "som fick på sin lott att styra själva Visunden, det skepp som kung Olav själv fört".

Halshuggning ja, men "individ nummer 5 har ju en bit av halva skallen borthuggen?

Ja, Snorre Sturlasson skriver att när Jokul hörde vinet av yxan kastade han sig uppåt så att hugget kom uppe i huvudet och det blev ett mycket stort sår. Kungen såg att det var ett "banesår" - som skulle döda. Snorre skriver att Jokul satt upprätt och hann att dikta en vers, om sitt värkande sår och hur blodet strömmade ur honom, innan han dog.

Sabine Sten säger att underkäken från "individ nr 5" just nu undersöks på jakt efter DNA i tandrötter, där ingen kan ha "kontaminerat" med eget DNA.

- Man går in och gör borrhål i tandroten, förklarar hon, för där har ingen varit och petat.

Anna Kjellström är specialist på våldsrelaterade skador i skelettet och när hon håller i det sargade huvudet från den person de kallar "individ nummer 5", så är det ingen tvekan om dödsorsaken. Men avrättning? Det här kraniet har egentligen inte fört hennes tankar till halshuggning.

- Avrättningsskador; då vill man gärna ha våld som kommer bakifrån, riktat mot nackregionen, just om det skall vara halshuggning. Om den här personen varit på väg att bli avrättad och rört på sig blir mönstret ett annat förstås, säger Anna Kjellström.

Även om strontiumproverna visar att "individ nummer fem" verkligen vuxit upp på Island; druckit isländskt vatten och ätit mat som vuxit i isländsk jord så stannar den vetenskapliga "identifieringen" där. Det kommer inte att kunna slås fast att det verkligen rör sig om Jokul Bårdsson. Men när sägnerna ligger så nära och starka sida vid sida med vetenskapen lär i alla fall Eva Sjöstrand kalla honom Jokul, om det går att slå fast att det rör sig om en isländsk man.

Den osteologiska bedömningen ger honom åldern 25-35 år, baserat på tandslitaget och att det inte finns så väldigt mycket förändringar på skelettet i fråga om utvecklad artros. Den C14-datering som gjorts på "individ nr 5 daterar skelettet till år 1016 +- 32. Så dateringen matchar den påstådda tidpunkten för avrättningen av Jokul Bårdsson, men det är inte i sagorna känt hur gammal Jokul sägs ha varit.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista