Cementa. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Cementa bygger bullervägg

1:19 min

Bullernivåerna i Slite från Cementas fabrik ska fås ner med hjälp av en tjugo meter hög bullervägg, som håller på att byggas.

Den här bullerväggen sätts upp eftersom fabriken under de senaste två åren har haft förhöjda bullernivåer. Det har också i sin tur lett till att länsstyrelsen krävt att Cementa måste minska bullret senast till maj, annars riskerar fabriken en halv miljon kronor i böter.

Cementa har tidigare gjort flera försök att sänka bullret genom att förbättra ljudisoleringen runt fläktarna som står för en stor del av bullret, men ljudisoleringen har inte varit tillräckligt. Därför byggs nu den tjugo meter höga och femtio meter långa bullerväggen, en stålställning som kläs in med ljuddämpade material. Målet är att kunna få ner ljudstyrkan till 45 decibell, vilket är upp uppemot 10 decibell lägre än i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista