Jonas Kullhammar. Foto: Mats Andersson / TT
Foto: Mats Andersson / TT

Jonas Kullhammar får Lars Gullin-priset

"Det är fantastiskt kul"
1:12 min

Jazzsaxofonisten och kompositören Jonas Kullhammar får 2016 års Lars Gullin-pris, som delas ut av bland annat Gullinsällskapet. Region Gotland och tidningen Orkesterjournalen.

 

I motiveringen sägs att Jonas Kullhammar är "brett verksam och har gjort avtryck inom många musikaliska områden som framstående musiker, bandledare och arrangör. Med utgångspunkt i inte minst den svenska jazztraditionen från 1950/60-talen har han skapat musik som uppmärksammats i vida kretsar, bland annat till filmen och tv-serien Gentlemen. Han har genom sina olika aktiviteter fått nya lyssnargrupper att intressera sig för jazzmusik och som entreprenör med eget skivbolag har han hjälpt till att sprida jazzmusiken. Med sitt vitala, intensiva och kreativa saxofonspel har han entusiasmerat och inspirerat många medmusikanter och musiker i andra genrer. Detta accentueras också av hans pedagogiska verksamhet i den egna musikskolan i Nacka."

Priset delas ut vid en konsert i Sanda kyrka 10 juli. Barytonsaxofonisten Lars Gullin föddes i Sanda 1928. Han dog 1976.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".